KRÖNIKA: ”Kraften i att vara ensam”

KRÖNIKA – av Nooshi Aknooni Ficks, advokat och grundare av Advokatfirman Aknooni Ficks som arbetat som affärsjurist men numera är specialiserad på brottmål och arbetar som försvarsadvokat, målsägandebiträde och särskild företrädare för barn.

Nytt år och nystartskänslan gör sig påmind hos många av oss. Vid den här tiden för tre år sedan gick jag i tankarna att göra lite förändringar i mitt liv. Jag drömde om att starta eget, något från grunden och något som var mitt. Men rädslan för att starta en advokatbyrå på egen hand tog över och jag hamnade snabbt i tankar om att jag inte kunde göra det ensam. Mina hjärnspöken om att jag inte skulle få in några uppdrag, kunna betala alla kostnader eller arbeta utan kollegor tog över. Min rädsla för att göra fel gjorde att jag fokuserade på alla de hinder som stod i min väg för att jag skulle kunna ta det där enorma steget. Steget att lämna en trygg och bra arbetsplats, för att följa min dröm om att vara min egna chef. Var det bara galenskap eller något som faktiskt kunde bli min verklighet? 

Efter mycket om och men bestämde jag mig för att det måste väl gå att överkomma alla de där hinder som jag identifierat och lära sig saker och ting på vägen. Vi är nog många jurister som känner igen oss i känslan av vilja ha svar på det mesta, på kontrollbehovet som ibland tar över och rädslan för att begå ett misstag. Men under de kommande månaderna insåg jag att min vilja av att lyckas göra verklighet av min dröm var större än min rädsla för att misslyckas.

Sagt och gjort bestämde jag mig för att sätta en tidsgräns för mig själv för när jag skulle ta steget. Ett par månader senare var drömmen äntligen på väg att bli sann och jag vågade ta steget till att bli egenföretagare. Jag har alltid trivts som allra bäst med mycket människor runtomkring mig och jag har nästan varit lite rädd för att vara ensam. För första gången i mitt yrkesliv skulle jag nu ”klara mig själv” och utan seniora kollegor att bolla med.

När jag till slut blev egenföretagare i slutet på maj 2021 gjorde sig rädslan påmind igen. Men jag hade gjort mitt val och då gällde det att vara bestämd och inte backa. Jag började be om hjälp på ett sätt jag inte tidigare gjort, vågade visa mig sårbar och blotta min okunskap i frågor som jag inte tidigare mött. När jag inte längre förlitade mig på att någon annan visste bättre än jag, så lärde jag mig att ta egna beslut på ett sätt jag inte hade vågat innan. Och för första gången i mitt liv vågade jag lita på mig själv och mina egna erfarenheter. Jag slogs av den enorma kicken som jag fick av att jag vågat följa min dröm om hur jag ville leva mitt liv. Och den enorma kraften som kan följa av att vara ensam. För jag insåg att när jag vågade vara ensam, det var först då jag gav mig själv möjligheten att nå min fulla potential och utvecklas som allra mest.

Så för dig som går i tankarna om att starta eget en dag. Våga trotsa din rädsla och dina farhågor. Välj att fokusera på alla de möjligheter och nya erfarenheter som du kommer finna längs vägen, istället för att fokusera på de hinder som du kommer att möta. Jag lovar att det löser sig. Men om det inte gör det då tänker du? Ja, då har du iallafall lärt dig något nytt.

 

Till Dagens Juridik

 

 

Dela artikeln på sociala medier

Rekommenderade artiklar